tisdag 8 november 2016

En månad utan mikro


Intressanta saker inträffar när man börjar ifrågasätta tidigare självklara ting i hemmets vrå. Som att en mikro är nödvändig för överlevnad. Nja, men en mikro gör i alla fall livet enklare... eller?

Hur som, en tejpbit med datum för sista användning tejpades över luckan. Experimentet tog sin början!

Det har nu gått en dryg månad och i förrgår var första gången jag verkligen saknade en mikro. Hungrig som en varg fick hjärnan komma på en annan middag än mikromat. Lösningen var genial, äggröra med lätt saltad avokado på sidan om. Jag är tokig i äggröra och blev både mätt och nöjd till slut.

Men annars har mikron visat sig vara ganska värdelös. Jag vet att varje morgon startar med tinade hallon och blåbär för mig, bara hallon för J när han är här och en grahamsbulle till M med smör och ost. Istället för att tina bären på morgonen tar jag fram dem (och grahamsbullen) ur frysen på kvällen. På morgonen behöver jag inte bry mig, det är bara att rycka allt ur kylen. Tinat och klart!

Några gånger har jag värmt mat på spisen. Det har gått ungefär lika snabbt och smakat lika gott. Ingen större skillnad där. Annars använder jag inte mikron så där fasligt mycket..

Att ta bort mikron har gett tre fördelar:

  1. Sjukt mycket mer plats i köket
  2. Ett moment färre under frukostbestyren
  3. Att tina i kylen sparar energi (ok det är säkert en jätteliten energivinst men det känns bra)


En nackdel finns:

  1. Att fixa mat med magen morrande är lite trixigare

Men här kommer till slut sensmoralen. Ge förändringen en chans. Ta ett litet steg. Ta ett till steg. Till slut har du gjort en hel resa.

Kanske gillar du också:
Varför mat i skafferiet blir stående och hur du får ordning
Att optimera eller inte optimera

tisdag 6 september 2016

Varför bibliotek är Awesome!


Bibliotek rockar! Hur kunde jag glömma hur fantastiska de är?

Jo, jag vet vad som hände. Jag fick ett jobb och plötsligt kunde jag köpa alla böcker jag tidigare drömt om att äga. Prydligt uppradade, pärm mot pärm, organiserade jag mina älsklingar. Nöjd konstaterade jag att aldrig mer skulle jag behöva låna en bok. Jag som praktiskt taget bott i Stadsbiblioteket fick äntligen ett eget litet bibliotek hemma. Och samlingen växte...

Jag köpte så många böcker att jag hann inte läsa alla. Då gav jag bort de jag kunde (hjärtat skrek) men snart köpte jag fler. Sen kom en liten M till världen och böckerna blev ett minne blott. Herregud, ungen hade ett sjätte sinne för när jag satte mig med en kopp kaffe. Att hinna läsa fanns inte på kartan!

Fortfarande ligger det ett par kartonger fyllda med böcker i förrådet men de flesta har fått nya hem nu. Den resan ser jag äntligen ett slut på. Så kom jag för mig att läsa klart en bok som väntat ett par år på mig. Det är den andra boken i en serie om fem och jag kände att jag ville kasta mig över den tredje boken. Men den här gången gick jag till biblioteket istället för bokaffären. De ligger i samma korsning (är inte det ironiskt?).

Nej, först kollade jag om den gick att köpa digitalt på Play Böcker i mobilen. Det gör den för 85 spänn. Ändå köpte jag den inte. Istället skaffade jag mig ett gratis lånekort på biblioteket dagen efter. Helt gratis är det visserligen inte eftersom jag indirekt betalat för servicen på skattsedeln men det känns gratis så varför inte utnyttja möjligheten? Och med ytterligare tre böcker kvar att läsa i serien blir det lätt en besparing på 255 spänn.

Den aspirerande minimalisten i mig spann som en katt över att inte behöva städa bokhyllor i framtiden och att lånekorten kan klippas *hrm hrm* sönder och ändå kunna låna obehindrat. För nu räcker det med ditt personnummer och en personlig kod vid utcheckning som du själv knappar in. Och skulle boken inte finnas på biblioteket så får jag köpa e-boken. Men något säger mig att det kommer bli ovanligt.

Kanske gillar du:
Ta av dig skorna och lämna in dem
Baka och stek pannkakor på egen havremjölk

måndag 1 augusti 2016

Semesterväskan och onödig packning


Nu i semestertider ska många av oss packa semesterväskan, så även jag. Men i år ser min process för att packa annorlunda ut.

Men vi backar några år och här kanske du känner igen dig i rutinen. För en vecka borta släpas den stora resväskan fram och genast kör huvudet igång hela tankeverksamheten med fokus på allt som kan hända och vad som i så fall kan komma att behövas. Det här brukar resultera i ett mindre apotek och så många uppsättningar kläder och skor att närmare hälften av dem används max 1 gång eller inte alls under resveckan. Istället harvar man runt i samma solkrämsdoftande linne så länge som möjligt för det är ändå ingen som bryr sig och på kvällen byter man om till kläderna man trivs bäst i och de bekvämaste skorna åker på.

Jag erkänner mig skyldig till allt ovan! Av dåligt samvete kunde jag till och med köra en kväll i obekväma skor för jag hade ju släpat med dem.

I år ser rutinen annorlunda ut. Istället för den stora resväskan satsade jag på den lilla. Nu skiljer sig årets vecka borta en del från en solsemester för jag hänger en vecka J:s lägenhet där jag ändå känner mig hemma. Men jag har normalt inte fler prylar här än tandborste och schampo. Så allt annat behöver jag ta med.

Klädmässigt har jag (förutom underkläder) följande för 6 dagar borta med prognos för både regn och sol.

1 bikini
1 par jeans
1 par shorts
1 klänning
1 kjol
2 linnen (svart & vitt)
1 huvtröja
1 jacka
1 par mysbyxor
2 toppar
1 regnjacka
1 par låga kilklackar
1 par sandaler
1 par gympaskor

1 par träningsbyxor
1 träningströja
1 par träningsskor
1 par träningssockar

Skorna går inte ner i resväskan men resten av kläderna går ner fint och ett par hygienartiklar som deo, mascara, tandtråd, solskyddsfaktor, olja, hårcreme och hårborste får plats.

Lärdom av årets resväska är att sandalerna är onödiga, kilklackarna ersatte dem helt. Jackan hade jag också kunnat lämna hemma. Shortsen har jag inte ägnat en tanke utan älskat kjolen istället. En blus blev överflödig. Alltså 4 prylar som jag inte behövt men ändå hade med mig. Det är 20% av min totala packning av skor och kläder.
Sen hade jag lite hygienartiklar, en bok och dator med mig men de används utan problem. Bikinin och solskyddsfaktor behövdes inte heller men så blev vädret något sämre än prognosen så det var lite snopet.

Hur gör man då för att minska packningen?

  • Min teknik är att fundera igenom periodens aktiviteter och vara ärlig mot mig själv. Träningskläder packas inte till en solsemester (det kommer liksom inte hända i mitt fall).
  • Jag satsar också på att våga använda en outfit flera gånger. Bryr sig någon annan är det inte mitt problem. Det är ändå jag som ska släpa allt.
  • Kombinera ett plagg till flera outfits, t ex ett par byxor till flera toppar. Ett par skor som passar till alla outfits är ett annat exempel. Jag lägger ut allt på sängen för överblick.
  • Ta med en påse handtvättmedel om tvättmaskin inte finns. Fixar till det mesta på plats.
  • Vik alla kläder omsorgsfullt både dit och hem. Det är otroligt hur mycket mer du får plats med då.
  • Om du har barn, lär dem att ta hand om sin egen packning. Förra året när M var 5 år fick han min lilla resväska på hjul med alla sina kläder och några leksaker. Stolt som en tupp drog han den överallt, precis som vi vuxna.
  • Ett litet reseapotek (smärtstillande, vätskeersättning & plåster) tar liten plats och behövs ofta nu, på en gång och helst igår. Allt annat brukar det finnas apotek för och köps efter behov. Men åker du till Indien eller ett annat känt resmål med diverse sjukdomar så kan du behöva ett större reseapotek men för en vecka inom Europa räcker det ovan långt.

Det här är mina knep och kombinerat med en god portion lathet (för att slippa släpa så förtvivlat) har det gett gott resultat. Vilka knep har du för att packa lättare och enklare?


Du kanske också gillar:
Att optimera eller inte optimera
3 vanor som förändrar din diskbänk

tisdag 26 juli 2016

Inspiration för nya vanor



Det vimlar av människor som en dag såg ljuset och idag är helt omvända. De finns överallt. Inom religion, fitness, kost, minimalism, sparsamhet eller gud vet vad. Gemensamt är att nästan alla predikar att kan de så kan du.

Alltså rent Bullshit!

Att någon annan kan gå från stökigt till städat hem med strategi A är inget bevis för att du kan det också. Det visar bara att strategi A fungerar för den personen. Du kanske behöver strategi B. Och kanske en skvätt av strategi C också. Det är för att du är just du och helt unik.

Ändå är det något magiskt när dessa omvända gurus ler mot dig från Youtube och du känner i ryggraden att just så skulle du vilja ha det, vilja vara. I sig inget konstigt eller fel med det. Vi kan hålla oss med flera inspirationskällor och hämta kraft från dem när målet känns långt borta. Men att automatiskt tro att just guru X:s predikan måste vara sann för att så många andra tror på den kan kosta oss mer än vi vill tro.

T ex har jag själv trott (i en sjujäkla många år) att nyckeln till att hålla ordning hemma grundar sig på att vara organiserad. Och när jag gång på gång misslyckades med att organisera mina saker intalade jag mig att orsaken till misslyckandet var att jag var oorganiserad eller hade fel sorts förvaringsmöbler. Vi matas med förvaringslösningar, husutbyggnader och kök med så många lådor att man kan få ångest över hur många prylar som får plats. Den här strategin funkar inte alls för mig och det är inte för att jag är oorganiserad eller saknar förvaring. Det är för att jag är lat. Min strategi behöver ta hand om just detta faktum och därför fungerar Lean och Minimalism som inspiration bättre.

Om du gång på gång misslyckas med något du gärna vill förändra kan det vara din strategi som är problemet.

Du kanske också gillar:
En dag utan BH med 70D bröst
Att optimera eller inte optimera
3 vanor som förändrar din diskbänk

torsdag 21 juli 2016

Betala dig själv först och bli rik


Släng alla räkningar obetalda och spendera allt på dig själv!

Kanske inte riktigt va? Men vad betyder det då och hur kan det göra dig rik?

Fiska upp räkningarna ur sopen och betala dem alla. Hur många av dem måste du betala för att livet ska fungera t ex hyra, räntor, mat och sånt? Hur många räkningar har du som du egentligen inte behöver som 150 tv-kanaler och x prenumerationer? Försök inte, resten av familjen behöver inte heller 150 tv-kanaler men du kan få ta en fajt när du säger upp avtalet. Om du inte lever som jag, ensamstående och enväldig härskare vad gäller hushållets utbud. Min son bytte dock ut sitt tv-tittande mot Youtube på mindre än en nanosekund så jag vet inte hur stor vinsten med mindre skärmtid egentligen blev.

Tillbaka till ämnet! Du har nu en hög med absolut nödvändiga räkningar och en hög med bra att ha räkningar. Betalar du det mesta elektroniskt gör du två kolumner på ett papper där du skriver in dina räkningar.

Kostnader som är bra att ha är sällan särskilt bra att ha. Säg upp den här typen av räkningar och använd pengarna för att betala dig själv. Köp tillgångar som kommer öka din förmögenhet över tid. Tillgångar är allt som skapar nya pengar in i hushållet. Hyreshus, aktier och fonder är tillgångar. Själv fokuserar jag på breda indexfonder som bas och därefter företag som ger en stabil direktavkastning.

Att betala dig själv är att spendera dina pengar på tillgångar som i sin tur tjänar pengar åt dig.

Den här taktiken tar tid, särskilt i svajiga tider som nu, men har historiskt visat sig vara långsiktigt lönsam. Enträgen vinner det här loppet.

Ett tillägg: Aktie- och fondhandel innebär alltid en risk så köp aldrig för mer än du har råd att avvara. Även i en nedgång så ska du klara dig och slippa sälja till förlust utan lugnt vänta in nästa höjning och/eller avkastning.

måndag 18 juli 2016

Spara pengar och utrymme med tygkassen


"Jag hörde att du behöver använda en tygkasse 400 gånger för att den ska löna sig miljömässigt jämfört med en plastkasse" - Person A
"Det är ju omöjligt att göra!" - Person B
"Jag gör det." - Jag
"Det är för att du är du." - Person C

Om du behöver använda en tygkasse 400 gånger eller inte vet jag inget om men jag vet att det går alldeles utmärkt att sluta köpa plastkassar. Och hemligheten ligger inte i att vara som jag.

Hemligheten är enkel, så enkel att det är underbart men samtidigt så svårt. Underbart för du behöver bara komma ihåg dina kassar och svårt för att det är en ny vana. De flesta vanor är svåra att få till i början. Du behöver alltså skapa en vana där dina tygkassar blir det mest naturliga i världen att ha med dig.


  • Köp en tygkasse du enkelt kan få plats med i byxfickan. Bra om du är en byxmänniska och/eller inte gillar handväskor.
  • Har du handväska så peta ner två tygkassar i den och har du dem alltid nära till hands.
  • Ta med lunchlådan i en tygkasse.
  • Om du har flera tygkassar, förvara tygkassarna i en av dem. Då får du med dig alla när du handlar.
  • Öva på att tacka nej till plastkassar när du handlar.


Min personliga favorit som funkar 9 gånger av 10 är att ta lunchlådan i en tygkasse där de andra två tygkassarna redan är nerpackade. Men så är jag en människa som oftast har lunchlåda. När de sen är uppackade för dagen hänger jag en tygkasse med de andra inuti på en krok i hatthyllan, redo för nästa gång jag går ut. Ibland glömmer jag dem och då är det så. Var lite snäll mot dig själv när det händer, för det kommer att hända, och ta ett nytt tag vid nästa tillfälle.

Har tygkassar några trevliga fördelar också?

  • De kan vara ekonomiskt fördelaktiga. Beror på hur ofta du handlar och hur dyr tygkassen är.
  • Du kan byta ut din översvämmade plastpåselåda mot en behändig rulle avfallspåsar och spara utrymme och sinnesro (jag erkänner att jag fler än en gång grubblat över om plastpåsar förökar sig).
  • Om du vill jobba på att förändra vanor är det här en enkel övning.


Misslyckas du idag har du alltid en ny chans imorgon.

torsdag 7 juli 2016

En dag utan BH med 70D bröst

Ja, precis det gjorde jag. Och det var både trevligt och märkligt på samma gång.

Men nu backar vi bandet. Hur i hela fridens namn dök den här idén upp vad har den med den här bloggen att göra?

Det började med att jag såg reklam för Youtubeklipp där kvinnor bestämt sig för att strunta i bh av lite olika anledningar. Och av nyfikenhet såg jag ett par av klippen. Det var sådär en 22 år sen eller så jag först började använda bh. Jag minns den första, en vit, söt sak som köptes på Åhlén. Sen en svart i helt fel storlek som jag älskade i alla fall. Hursomhelst, klippen intresserade mig.


Det som avgjorde saken var ett svart linne. Ett linne jag haft i flera år men som nu har blivit för nött i tyget. Men den har bara blivit nött på en plats. Resten av linnet är i fint skick men över bh-knäppningen i ryggen är det så slitet att tyget blivit genomskinligt. Och då tänkte jag nåt i stil med "Vafan, räcker det inte med att köpa dyra bh:s utan ska de slita ut min andra kläder också?". Ja, nåt sånt tänkte jag och vips blev dagen efter en dag utan bh.

Dagen till ära hade jag en klänning i ett lite tjockare och styvare tyg så att brösten inte skulle peta ut ögonen på någon (ja, jag är mycket nöjd med dem ;)). Överdelen var också lite tightare så behagen höll sig ändå på plats. Och det var en cool upplevelse. Det märkliga är att jag ändå försökte dölja brösten med att ha armarna i kors, kura ihop mig och så. Så dumt för egentligen tyckte jag att jag var fin. Det är antagligen hjärnspöken som härjade, som sa mig att som kvinna har man bh och därmed basta.

Och där har du anledningen till varför detta har med den här bloggen att göra. Hela grejen med att optimera och spara både tid och pengar kommer från nyfikenhet och vilja att prova nya utmaningar.

I utmaningar hittar vi också möjligheter och modet att utmana oss själv igen och igen. Som att gå utan bh en dag. Kommer inte spara någon en förmögenhet men med tiden kanske en ny vana som minskar beroendet av ytterligare ett ting. Utmaningar gör oss också redo att våga prova något annat imorgon. Och alla små utmaningar blir med tiden ett nytt liv. Ett liv som är Wonderfully Weird men också fantastiskt roligt att leva.

Ett liv i nyfikenhet och färre begränsningar blir ett liv med större frihet.
Det är frihet för mig. Vad är frihet för dig?

söndag 3 juli 2016

Hur du kan minska tvätthögen med paretoprincipen

Paretos lag, även kallad paretoprincipen eller 80/20-regeln, är en empirisk regel där 20% av orsakerna står för 80% av verkan.

Det betyder att du kan slutföra en uppgift till 80% med 20% av arbetet och de resterande 20% av uppgiften kräver 80% av arbetet.



Så om det nu är så enkelt att vi bara behöver jobba 20% för att få klart 80%, varför gör vi inte det då? Jo, för att ofta känner vi inte till själva orsaken till vad uppgiften till 80% består av. Och det kluriga är att komma på det.

Du kanske tycker tvättkorgen är för full mest hela tiden och du kommer aldrig på vad som ska lagas till middag. Även en liten förändring skulle vara välkommet bara den är enkel, eller hur?

Låt oss titta närmare på tvättkorgen. Vad ligger i korgen? I vilket skick befinner sig kläderna i när de hamnar där? Alltså undantaget underkläder och strumpor. Vi ska inte bli äckliga här.

Häll ut hela korgen på golvet, bara gör det (ja förutom underkläder och strumpor, tillbaka med dem i korgen). Har klädesplagget fläckar åker den tillbaka i korgen, lägg den annars åt sidan så länge. Gå igenom alla kläder på samma sätt. Vad får du kvar? Luktar kläderna illa? Ner med dem i tvättkorgen. Vad du har kvar nu är kläder som kanske inte behöver tvättas, inte egentligen. Med vilket enkelt medel kan du förlänga användningstiden för 80% av kläderna som varken luktar illa eller har fläckar?

Varje dag hänger jag upp den här typen av kläder på galge och hänger luftigt, på en gardinstång, tvättställning eller liknande. Är de i riktigt fint skick åker de in i garderoben igen. Särskilt kläder i siden, ull och andra naturmaterial mår bra av vädras och gärna utomhus om möjlighet finns. Sen, innan jag använder dem nästa gång undersöker jag om de luktar lite eller har en fläck jag missat. Oftast fungerar de fint att användas igen men ibland åker de ner i tvättkorgen trots vädring.

Din bas är alltså kläder som ligger i tvättkorgen men som kanske inte behöver ligga där. 80% av kläderna kan antagligen användas igen med 20% arbete, d.v.s vädring. 20% av kläderna behöver tvättas och de orsakar då 80% av arbetet med att starta en maskin tvätt och allt som tillkommer jämfört vädring.

Den kortsiktiga fördelen är att du direkt får färre plagg att tvätta (duh!). Långsiktigt finns det också fördelar. Du behöver köpa tvättmedel mer sällan (pengaklirr), kläderna slits inte på samma sätt av vädring och håller längre (mera pengaklirr), och du belastar miljön mindre med vädring än tvätt (och bara den känslan är ju guld värd).

Hur har du löst arbetsuppgifter med minsta möjliga arbetsinsats?

Du kanske också gillar:
Varför mat i skafferiet blir stående och hur du får ordning?

torsdag 30 juni 2016

Att lyckas med sina mål ett steg i taget

Juni är till ända och det är dags att kolla status på målbarometern. Den har fram tills väldigt nyligen varit dold för omvärlden och nu känns den redo att debutera. Och med den berättar jag om min strategi för att lyckas.


Kort mål
Målet är att ha lika stort marknadsvärde i fonder som i aktier.
Tills nu har jag haft 93% aktier och 7% fonder. Efter fondköpet i slutet av juni har jag 70% aktier och 30 % fonder.

Lite mindre kort mål
Att ha minst 100 kkr fördelat över aktier, fonder och sparkonto.
Alltså Da Feeling av ett uppfyllt mål är sjukt gött!
Nytt mål blir att nå upp till 200 kkr i kapital.
*Ändring 2016-07-21: Ändras till 100 kkr och endast för aktier och fonder.

Megalånga mål
I maj var jag 51% klar med sparandet till Japanresan och sparandet för att bli finansiellt oberoende låg på hissnande och knappa 1%.
I juni har Japanmålet rört sig till 53% och finansiellt oberoende ligger kvar på 1%.


Strategi och taktik
Vi börjar med de megalånga målen som du blir matt bara att tänka på. 
Megalånga mål är till att börja med hopplösa att sikta mot. De är för stora och det blir liksom bara kattskit av allting. Som att sätta upp ett mål att börja ett helt nytt liv och teckna ett årslångt abonnemang på gymmet. Det håller i bästa fall några månader för den riktigt envise men alla som har vanan att träna på gym vet att stället är tomt i juli och december. Och smackfullt i januari. Men sätt ditt megamål ändå och dagdröm. Det är härligt att dagdrömma. Bryt sen ner ditt megamål i småbitar.

Tricket är alltså att bryta ner megamålet till hanterbara mål som du orkar sträva efter. Jag gick ut lite hårdare och satte mitt första mål i hemlighet och gissade att jag skulle klara det på ca 10 månader. Det gick på 8 månader men krävde sin insats. 8 månader är för långt. Vi tappar ju fokus efter vaddå? 20 minuter? Närå, men lägg dina delmål där du vet att du inte lackar ur långt innan du kommit fram. Jag gillar tidsspannet 3-4 månader och har anpassat mina korta mål efter det.

Håll en "rinse & repeat" lista med korta mål där varje mål knuffar dig framåt. Jag snurrar mellan att köpa aktier, fonder och amortera. När ett mål är fixat tar jag andra, sen tredje och tillbaka till första. Alla mål strävar mot mitt mindre korta mål och mina två megamål. Mindre korta mål firas med skumpa och choklad. Tjolahopp! 

Den här "rinse & repeat" listan är bra trevlig att hålla fast sig i nu i Brexit tider. Jag har satt min kurs och målen är låsta. Det spelar ingen roll om solen skiner eller regnet öser ner. Jag tar ett mål i taget och över tid kommer jag att röra mig framåt.

Hur rör du dig framåt?


måndag 27 juni 2016

Är du fattig, snål eller sparsam?


Fattig
Den som är fattig är inte fri och att vara fattig kan vara dyrt. Som att inte kunna välja att handla på sig när kycklingen säljs ut till extrapris strax innan löning för att:
  1. Pengarna räcker knappt månaden ut.
  2. Man har inte plats i frysen för man har bara råd/plats med en mindre.
Nu tänker jag inte på Lyxfällan kandidater utan på människor som varken röker, dricker eller äter och lever dyrt och där kosing ändå är en bristvara. När man inga pengar har kan man inte heller köpa t ex en vinterjacka av kvalitet som blir billigare per användning utan man får nöja sig med den som passar plånboken idag.

Snål
Att leva snålt är att välja den fattiges liv utan att behöva det. Här har vi Joakim von Anka som synar varje öre och envisas med att använda tepåsen minst tre gånger bara för att få ner kostnaden trots att teet inte blir särskilt gott.

Hur vet du då om du egentligen är snål men envist hävdar att du är sparsam? En intressant synvinkel jag läste för en tid sedan är att om dina närmaste skäms för dig när ni går ut så har du blivit snål.
Min egen definition på snålhet är att om du försöker slippa betala för dig så är du snål. Det gäller allt från att aldrig bjuda tillbaka till att sno svartpeppar på en snabbmatsrestaurang trots att du har råd.

Sparsam
Då har vi kommit till den sparsamme. Den sparsamme lever medvetet billigt och är beredd att betala för en investering. Den här personen spenderar mindre än vad som kommer in till hushållet och har därmed större möjligheter att ha ett långsiktigt sparande och behöver inte rätta mun efter plånboken i slutet av månaden. En andra skillnad och då jämfört med den snåle är att den som är sparsam förstår att betala för sig och finna sätt att leva väl utan att leva dyrt.

Det är en frivillig livsstil och den sparsamme kan närsomhelst ta hand om en större, oförutsedd kostnad. Det är alltså dumt att jämföra den sparsamma livsstilen med en fattig livsstil där den senare kan ge rejält magont för att inte har råd med mat på bordet de sista dagarna innan lön.

Och vem blir på riktigt rikast?

Jag tror att rikedom, sann rikedom, mäts i mer än pengar. Pengar är ett medel för att bli fri från måstet att gneta i hamsterhjulet men pengar kan aldrig ersätta eller förbättra dina relationer med familj och vänner. Pengar kan ge den bästa vården men att leva hälsosamt är billigare och sundare för din kropp i längden. Pengar kan köpa dig tjänster men att lära dig göra saker själv ger dig självförtroende.

Jag tänker som så att sann rikedom kan upplevas av både den fattige och den sparsamme. Den fattige kanske förblir fattig vad gäller pengar men kan ha ett rikt liv i form av vänner, familj och hälsa. Den sparsamme kan också lägga till mer pengar på listan men eftersom pengar är ett medel och inte lyckan själv så betraktas båda som rika.

Den snåle har inte allt för ljusa utsikter att ses som rik. Visst, h*n kan ligga på ett guldägg men hur kul är det att vara med en drake som sprutar eld så fort något behöver kosta? Den snåle riskerar att leva ett liv tomt på närhet och värme.

Kan jag välja så väljer jag livet som sparsam(*). Pengar kan inte köpa dig lycka men att ha dem innebär ett bekymmer mindre, är min filosofi.

*Alternativet att leva som vanligt och "unna" sig är inte ett alternativ här. Det är en blog om att spara pengar ;)

onsdag 22 juni 2016

Akne och gluten

I min kamp mot akne har jag infört två huvudsakliga förändringar.

  1. Jag äter inte gluten, numera fuskar jag inte ens.
  2. Jag dricker dagligen någon form av antiinflammatorisk dryck.

Idag är ansiktet i ganska fin form, det är mest ryggen jag tycker är jobbig och jag har fortfarande inte modet att klä mig i linne utanför mitt hem. Inte så kul även om J tyckte att ryggen förbättrats under den senaste veckan. Någon bild klarar jag inte av att ta på ryggen, det är alltför jobbigt för mig att se.

Men för en månad sedan tog jag mod till mig och fotade hakan som då hade ett litet utbrott i läget läkning.
(22 maj 2016)

Inga filter vad jag kan minnas, eller om osäkerheten la dit ett litet slätare ansikte ändå. Ni kan ändå se slutet av ett utbrott med små, inflammerade porer som började som knölar i huden. Jag hade ätit godis med vetemjöl och det räckte för att eländet skulle börja.

(20 juni 2016)

Sen ett par dagar ser hakan bättre ut. Huden är mindre röd och aknen är inte längre inflammerad. Läkning kan däremot ta en evinnerlig tid och en ny liten buse har dykt upp och det är vanligt med återfall har jag märkt. Men det är tack och lov på bättringsvägen. Den här bilden är garanterat filterfri. Det är min hud med allt som kommer med den. Båda bilderna är självklart utan smink.

När jag ser på de här bilderna kan jag inte låta bli och tänka på hur mycket information man matas med att akne inte kan botas med kost. Men genom åren och noggrann koll på vad jag äter så har jag funnit att för min akne är kost centralt. Det är inte bara gluten som är boven i dramat utan äter jag en kost med hög del inflammatoriska livsmedel blir aknen värre. Akne kan bero på olika faktorer från person till person men många blir hjälpta av att utesluta gluten, socker och mjölkprodukter i sin kost. 

För mig betyder en glutenfri kost med dagligt intag av t ex ingefära, gurkmeja eller citron att huden mår betydlig bättre.

Du kan läsa mer om akne och kost här.

Kanske gillar du också:

söndag 19 juni 2016

Varför mat i skafferiet blir stående och hur du får ordning

Rådet "Ät upp det du har köpt på dig." är helt värdelöst! VÄRDELÖST I tell you!

Stora ord och här är varför. När varan väl har kommit in i ditt kök är det för sent. Om den inte är en del av vad du normalt äter kommer den sannolikt förbli en vara du normalt inte äter.

De flesta av oss har noll ork när arbetsdagen är slut och ungarna ser mer ut som nykläckta fågelungar än mänskobarn. Då åker maten vi känner till fram och när helgen äntligen kommer så lyxar vi med det vi oftast lyxar med och tycker det är smaskens. Ibland testar vi ett nytt recept men i ärlighetens namn stannar allt för få av dem i våra hem. Det vi känner till är praktiskt, hemtamt och gott.

Och ser det ut såhär för dig, då har du perfekta möjligheter att slippa trist torkad örtkrydda som gick ut förra seklet men som du inte kan slänga för du har lärt dig att mat kostar pengar och slängs inte.

Laga inte mat med den kryddan... någonsin.

Lägg istället upp ett matschema. Det kan vara för en, två, ja tre veckor. Det är upp till dig. Jag har två veckor för det passar fint med att jag har en barnhelg och en vuxenhelg. Sen bestämmer familjen (du) middagsschemat för varje dag och fyller ut luncherna med resterna från middagarna. Vill du fuska lämnar du en dag för fri matlagning.

Här är en vecka av mitt schema:


Söndag veckan innan lagar jag blomkålssoppa som räcker till middag och två luncher till mig. På fredag är vi oftast hos farsan och fru, annars blir det något enkelt hemma.

Sen gör du en lista över alla ingredienser du behöver för din matplanering. Har du flera veckor i din planering gör du tre listor. En med färskvaror du behöver för varje vecka (det blir två listor) och en med frys- och torrvaror du alltid ser till att du har hemma.

Och nu kommer det magiska... Du gör dig av med allt som finns i dina skåp, kylar och frysar men som inte finns på listorna och som du inte vet vad du ska använda till. Jag har t ex kokosmjöl eftersom J ibland får ett ryck och bakar LCHF muffins. Slutar det dyka upp muffins, åker mjölet ut. Men än så länge har det levererats en härlig ström av nybakat så mjölet stannar.

(av en helt outgrundlig anledningen en uppochner bild på hela mitt skafferi)

Frukost får inte vara med i schemat för den varieras knappt nåt i mitt hushåll. Ägg, morot, bröd, yoghurt, hallon, blåbär, smör och ost täcker hela kravet för tre personer.

Förutom att du slipper en salig oreda i skafferiet och märkliga burkar i kylen behöver du nu aldrig mer undra vad ni ska hitta på till middag. För vem har inte tröttnat på den konversationen?





torsdag 16 juni 2016

Sparar du eller sparar du?

Ofta talar vi om att spara oavsett om det handlar om den årliga semesterresan eller för vår pension. Jag menar att det förra snarare handlar om en uppskjuten konsumtion. Om du varje månad lägger undan 1000 kronor för att kunna åka på en semesterresa en gång om året så försvinner ditt sparande varje år till konsumtion. Om du däremot lägger undan 1000 kronor i månaden som en investering för att så småningom använda avkastningen till en årlig semesterresa går ditt sparande inte längre till konsumtion utan förblir ett sparande. Och ditt sparande genererar i sin tur en passiv inkomst som du antingen sparar eller konsumerar.

Canna från Sugar Mamma TV har ett kul experiment där hon sparar ihop en summa pengar och sen investerar i aktier för att hennes portfölj så småningom ska ge en årlig avkastning stor nog att köpa en märkeshandväska. Du kanske inte är torsk på handväskor men principen är intressant.

Själv har jag två typer av sparande. Ett sparkonto för en Japanresa jag gärna vill genomföra inom ett par år och därefter investeringar i fonder och aktier för att bygga en passiv inkomst.

Hur sparar du?

måndag 13 juni 2016

Torsk på gurkmeja? Ja, kanske...

Jag är lite tokig i antiinflammatoriska kurer!

Som att dra i mig citronvatten varje morgon för att motverka inflammation och akne. Men efter ett besök hos tandläkaren kände jag ett behov av att besinna mig. Mina tänder är en historia för sig själva och en mindre rolighet i livet. Inte värsta sorten men jag har lagat fler hål än jag vill räkna. Och nu syns alltså små frätskador på emaljen. Och gissa vad citron gör mot din emalj? Bingo!

Citronsaften åkte ut och tillbaka kom aknen med besked!

Strikt glutenfri kost hjälpte något men fortfarande dök det upp en och annan värsting på haka och rygg (sån där cystisk akne som gör så inihelvete ont). Så nu sörplar jag hemkokt te på gurkmeja, färsk ingefära, svartpeppar, cayennepeppar och kokosolja. Det hela är rätt enkelt:

ca 3 dl vatten
ca 1 tsk torkad gurkmeja
en bit färsk ingefära
Ett gäng rejäla drag med pepparkvarnen
En nypa cayennepeppar

Skala ingefäran, skiva den och koka allt ovan i ca 8-10 minuter. Slå i en kopp med ca 1 tsk kokosolja. Drick, svär över att du tagit för mycket cayennepeppar och andas djupt när du ger dig på ingefäran. Allt ska drickas eller ätas.



Lite info: Gurkmeja och ingefära kokas med fördel för att kroppen lättare ska kunna ta upp de verksamma ämnena enligt ayurvedisk tradition. Svartpeppar tillsammans med gurkmeja är ett äktenskap som gjort för att välsignas. Tillsammans blir de båda bättre för din kropp. Cayennepeppar är inflammatoriskt. Kokosoljan innehåller massor med fint fett för kroppen och en kändis är laurinsyran. När laurinsyra bryts ner i kroppen verkar den som ett skydd mot virus- och bakterieangrepp. Som en god armé inne i din kropp!

Det här är inte det godaste jag druckit men herregud vad det drar igång kroppen. Ett varningens ord är absolut på plats. Eller ja, två faktiskt.


  1. Gurkmeja påverkar din lever och galla vilket gör att har du problem med något ska du rådfråga en läkare först.
  2. Den här dekokten är starkt antiinflammatorisk och du kan drabbas av yrsel, matthet, mer akne och bli vansinnigt hungrig. Det här ska börja gå över efter ca 1-2 veckor. Lyssna på din kropp.


I mitt fall lider jag just nu av matthet, hunger, akne och yrsel. Men så länge det inte blir värre så kör jag till midsommar som får bli utvärderingshelg om dekokten får stanna i mitt liv eller inte.

Botten upp!

Du kanske också gillar:
Tjäna pengar på citroner

onsdag 25 maj 2016

Att optimera eller inte optimera

Varför är jag så fascinerad av att optimera?

Dels är det intressant att fundera på nya sätt att göra samma sak. Men bättre. Bättre kvalitet, snabbare, billigare och så vidare.

Sen handlar det om medvetenhet. Medvetenhet att förstå hur allt omkring oss fungerar.

Ofta hänger nyfikenheten och medvetenheten ihop. De gifter sig gärna med varandra och där den ena slutar tar den andre vid.

Som när jag byggde en maskkompost i lägenheten för att jag var nyfiken på om det skulle fungera. Det ledde i sin tur till en medvetenhet om hur mycket mat jag kastade och i längden en ny vana att äta ur kylskåpet. Eller ännu hellre, aldrig släpa hem mat som inte äts upp. Billigare blev det också.

Eller så var det den gången jag tröttnade på hur mycket tid det tog att förbereda frukost varje morgon. Den medvetenheten väckte nyfikenheten till liv och det går fint att förbereda en enkel frukost för tre mornar i förväg, kvällen innan morgon ett. Du kan ha fem frukostar förberedda men det kräver mer i insats än tre frukostar kom jag fram till. I söndags kokade jag sex ägg på kvällen (tre frukostar med rå morot till) och dag kokar jag fyra ägg till imorgon och på fredag. På lördag blir det yoghurt *mums*.

Summasumarum... så är det kul att optimera!

tisdag 24 maj 2016

Älska dina pengar - omfamna en budget

Älska eller hata budget? Ont måste eller ljuvt nöje?

Budget var länge ett fruktat ord i mitt liv och då är jag ändå ekonom! Så jag kan tänka mig rysningarna andra får av tanken på hushållsbudgetering. Men behöver det verkligen vara så jobbigt? Ja, tänker du göra en budget a'la traditionellt kan det bli en rysare. Särskilt när du börjar uppskatta alla årskostnader som t ex bilservice (vem tänker frivilligt på en sån kostnad?) som ska läggas undan varje månad på ett konto där även sparande för semester och oförutsedda kostnader trängs.

Men med ett fett sparkonto behöver du inte bry dig om vad den framtida servicen kommer kosta, du behöver inte justera din budget och ditt sparande och när dagen för att punga ut stålarna kommer så svider det som fan men det är inte värre än så.

Tricket är att se till att det blir pengar över varje månad och sen inte röra dem! Två steg alltså.


  1. Spendera mindre än du tjänar.
  2. Ge fan i pengarna du sparat.


För att spendera mindre behöver du veta vad du lägger dina surt förvärvade slantar på. Du kan göra på två sätt här också.
Antingen tar du ut ett kontoutdrag för ca 6 månader och analyserar hur mycket du har spenderat på vad eller så dyker du rakt in och handlar ingenting förutom mat under en månad. Alla former av alkohol, tobak och godis räknas inte som mat, haha... nej inte take away kaffe heller ;)
Alternativ 1 är lite pyssligt men du kan inte gömma några kostnader för dig själv. Det är en brutalt ärlig bild som visar sig på kontot. Alternativ 2 är tuff om du har t ex tobaksbehov. Å andra sidan måste du lära dig att snabbt hindra dig själv från att handla något annat än mat och du får en slant över som bonus när månaden är slut.

Öppna sen ett sparkonto i en bank med insättningsgaranti och ränta, om du inte redan har det. Helst ska kontot ligga i en annan bank där du inte får tag på pengarna under minst ett dygn från din första shoppingimpuls. För över dina sparade pengar varje månad. Rör dem inte!

Rinse and repeat enligt ovan.

Ett par slutord om resor och annat kul du gärna vill spara till. Se inte detta som ett sparande utan en kostnad. Vill du åka till Thailand en gång om året så kostar det dig... inte vet jag... tretusen pix(?) i månaden. För över månadsvis till ett eget konto och som precis som ditt sparkonto hålls i en annan bank med kass åtkomst.

Vilka sätt har du för att spara pengar?

måndag 23 maj 2016

Ett trick för att läsa mail mer sällan på jobbet

Så en av cheferna på jobbet tipsade om ett trick för att inte fastna framför mailen för ofta.


  1. Stäng av alla notiser, ljud, blinkande brev och allt annat du kan hitta.
  2. Bestäm dig för 2-3 naturliga tider att läsa mail, förslagsvis när du kommer tillbaka från en rast. Eftersom vi är ett fikande folk blir det antagligen tre gånger om dagen, efter fm fika, efter lunch och efter em fika.
  3. Försök att låta bli att titta på mailen däremellan.


Steg 3 är sjukt jobbigt. Jag är van att kolla mail ganska ofta och märker att jag försöker "tjuvkika" i min egen mailbox! Så punkt tre kommer jag få jobba med ganska mycket.

Vilka tricks har du för att läsa jobbmail mer sällan men ändå hinna med inkorgens flöde?

lördag 21 maj 2016

Kostnaden för ditt liv

Det är dyrt att leva. För att leva ska du unna dig upplevelser och prylar. Resor, middagar och inredning, kläder, smycken eller vad som nu är på modet. Och jag kan väl hålla med om att allt det där är trevligt. Men lever du verkligen mer för att du kajkar ner till Mallis en gång om året eller alltid köper nya sommarskor?

"Jag måste få lite sol!" För det är i min erfarenhet den absolut första reaktionen när resor används som exempel. Nej, du måste ingenting vad gäller solresor och deras existens påverkar inte hur mycket du lever.

Extremt sett kostar det ingenting att leva. Det förutsätter dock en investering i eget hus och land att odla för ett självförhållande hushåll. Något som vi med stora svårigheter kan åstadkomma idag och därför extremt. Mer normalt har de flesta av oss hyra, el, vatten och mat som kostnader för att bara leva.

"Men TV, nya kläder, skor, smink (för mig som kvinna) och ibland vill man faktiskt göra om hemma...." "Du måste ju unna dig något också."

Jag menar att man kan unna sig utan att det kostar så förtvivlat hela tiden. J och jag unnar oss t ex god mat som vi lagar själva istället för att besöka en restaurang. Det händer att vi äter ute men oftast inte. Istället umgås vi i köket och ibland lär vi oss något nytt. Som att fixa egen bearnaise är enkelt och att hemgjorda hamburgare slår varenda snabbmatskedja i stan (både i pris och hälsa).

Lev väl men fundera på vad du köper för dina pengar är mitt budskap. Vad är viktigt att unna dig själv och vad är bara utfyllnad för att reklamen säger att du behöver det? Kanske kommer du på att ditt behov inte är materiellt utan finns hemma och utan extra kostnad alls?

tisdag 17 maj 2016

3 vanor som förändrar din diskbänk

Gillar du att vara i köket? Brukar "bombnedslag" bäst beskriva diskbänken? Liknar det mitt kök?


Eller snarare hur det brukade se ut större delen av tiden. Här har jag gräddat våfflor, vispat grädde och jag misstänker att yoghurt står på avrinning inför en kommande tzatziki. Sen har vi en kartong på tork för sorteringen och mannens colaburkar har flyttat sig ofattbara 5 meter från vardagsrummet till diskbänken (de hör hemma i hallen som är sådär tre steg bakom fotografen). Misstänker även att där huserar en binge frukosttallrikar och den vita osthyveln sticker upp bakom bunken.

Ärligt talat kan det fortfarande se ut som en smärre katastrofzon mellan varven men mer vanligt idag är den här synen:


Den tog jag igår kväll när jag kokade thé som sista aktivitet och samma syn mötte mig när en yrvaken jag trevade mig fram till kylen i morse.

Vägen från kaos till ordning har varit kantad av många diskberg men tre vanor ligger till grund för förändringen som skett på min diskbänk.


  • Diska så mycket som möjligt under tiden du lagar mat. Skölj sånt som inte behöver diskmedel direkt, in med allt maskintåligt i diskmaskinen (om du har en sån) och handdiska resten.
  • Återanvänd kniv, mått, brädor och kärl till så mycket som möjligt. Men se till så att familjen inte får salmonella för att du strimlat kycklingfilé på brädan för grönsaker. Livsmedelshygien är viktigare i det här läget.
  • Städa upp och torka rent varje kväll. Lägg undan torr disk, diska det odiskade och torka till slut av alla ytor.


De här tre vanorna ger en supersnabb effekt för redan nästan morgon känns köket typ tusen gånger trevligare att gå in i. Det är helt klart värt ansträngningen kvällen innan. För att inte tala om hur mycket enklare nästa måltid blir att fixa och städa upp efter (men det har du säkert redan räknat ut...).

Vilka knep har du för att hålla ordning i köket?

onsdag 11 maj 2016

Ta av dig skorna och lämna in dem

Lite bakvänt att tänka på vinterskor nu men har de hållit sig i hyggligt gott skick är våren perfekt för att lämna in dem hos en skomakare. Klacka och/eller sula om och det blir mycket roligare att plocka fram dem när kylan kryper tillbaka igen.

Nu är mina stövlar redo för en tredje säsong och för 140 kronor känns det gött att inte behöva börja hösten med att införskaffa lämpliga skodon.



Om du sen har något bra tips på hur man kan få en sjuåring att inte slita ner ett par gympaskor varannan månad tar jag tacksamt emot det! Sulorna ser ut som om han åkt efter en bil eller nåt...

Kanske gillar du:
Varför bibliotek är Awesome!

torsdag 5 maj 2016

Baka och stek pannkakor på egen havremjölk

Strax innan sonen fyllde två konstaterade en specialist att ungen sannolikt hade mjölkallergi. Kul! *lägg in valfritt sarkastiskt uttal*

Jag hade ett antal sammanbrott i matbutiken och jag minns tydligast när jag bestämt att jag skulle fixa en marängtårta och upptäckte att marängbottnar innehåller inte ägg utan skummjölkspulver. Som tur var hade jag ett par riktigt härliga upptäckter också. Som att pannkakor är lika goda med havremjölk istället för vanlig komjölk.

På tal om havremjölk går det bra att göra egen och den är suverän i just pannkakor och att baka på.



Tumregeln är ca 2 dl havregryn på 1 liter vatten. Blanda (låt svälla om du har tid-jag glömmer jämt och det går bra det med) och mixa med stavmixer. Jag smög ner lite i sonens vanliga havremjölk men hans smaklökar avslöjade äktheten på nolltid! Jag som tänkte att nu slipper jag släpa hem 80% vatten för alltid men jag får nöja mig med att baka och steka pannkakor på min egna mjölk. Men det känns gött ändå för både sonen och hans kusin har utnämnt mina pannkakor till de bästa i hela världen.

Om du steker pannkakor och bakar ofta blir det också mycket billigare på det här sättet. Jämför kostnaden för 2 dl havregryn och 1 liter mjölk. Eller ännu dyrare... 1 liter havremjölk.

tisdag 3 maj 2016

Liten tanke växer och blir stor

Jag knarkar mycket minimalist- och finansiellt oberoende bloggar. Alltså, galet mycket. Såpass mycket att drygt hälften av mina ägodelar nu är bortskänkta eller slängda och jag har stora Excelblad med beräkningar. Jag blir alldeles knäsvag av dessa bloggares insikter och förmåga att förmedla sitt budskap och allt de skriver känns så stort. Länge har jag känt mig liten i förhållande till dessa människor jag aldrig mött.

Och idag kände jag en ny känsla. En liten känsla som växte och blev större. Jag lever ett litet liv med enkelhet i fokus. Jag handlar blåbär på extrapris, cyklar så ofta jag kan och tänker tusen små tankar varje dag. Och så ska mitt liv se ut. Det kan omöjligt jämföras med livet för någon annan hur härlig stora tankar jag än känner att de har på pappret.

Undrar om det är just därför jag tappar lusten till att skriva nu och då? I tron att det jag skriver är för litet menar jag. Det tål att tänkas på.

Det kommer alltid finnas människor som är duktigare men bara en som är bäst på att vara du.

tisdag 19 januari 2016

Avslutade kapitel och Yoga

Att säga att jag börjar landa i mitt nya jobb är att ta i. Långsamt börjar det istället ta fart. Och det är superhärligt!

Samtidigt har jag fått inse ett par hårda, kalla sanningar under hösten 2015... Jag är värdelös på marknadsföring. Och det känns helt ok. Insikten har gjort att jag har avslutat mitt samarbete med SFM och kommer omstrukturera min tid till mina relationer, min familj, hemmet och jobbet. Och yoga, nu på direkten faktiskt.