söndag 19 juni 2016

Varför mat i skafferiet blir stående och hur du får ordning

Rådet "Ät upp det du har köpt på dig." är helt värdelöst! VÄRDELÖST I tell you!

Stora ord och här är varför. När varan väl har kommit in i ditt kök är det för sent. Om den inte är en del av vad du normalt äter kommer den sannolikt förbli en vara du normalt inte äter.

De flesta av oss har noll ork när arbetsdagen är slut och ungarna ser mer ut som nykläckta fågelungar än mänskobarn. Då åker maten vi känner till fram och när helgen äntligen kommer så lyxar vi med det vi oftast lyxar med och tycker det är smaskens. Ibland testar vi ett nytt recept men i ärlighetens namn stannar allt för få av dem i våra hem. Det vi känner till är praktiskt, hemtamt och gott.

Och ser det ut såhär för dig, då har du perfekta möjligheter att slippa trist torkad örtkrydda som gick ut förra seklet men som du inte kan slänga för du har lärt dig att mat kostar pengar och slängs inte.

Laga inte mat med den kryddan... någonsin.

Lägg istället upp ett matschema. Det kan vara för en, två, ja tre veckor. Det är upp till dig. Jag har två veckor för det passar fint med att jag har en barnhelg och en vuxenhelg. Sen bestämmer familjen (du) middagsschemat för varje dag och fyller ut luncherna med resterna från middagarna. Vill du fuska lämnar du en dag för fri matlagning.

Här är en vecka av mitt schema:


Söndag veckan innan lagar jag blomkålssoppa som räcker till middag och två luncher till mig. På fredag är vi oftast hos farsan och fru, annars blir det något enkelt hemma.

Sen gör du en lista över alla ingredienser du behöver för din matplanering. Har du flera veckor i din planering gör du tre listor. En med färskvaror du behöver för varje vecka (det blir två listor) och en med frys- och torrvaror du alltid ser till att du har hemma.

Och nu kommer det magiska... Du gör dig av med allt som finns i dina skåp, kylar och frysar men som inte finns på listorna och som du inte vet vad du ska använda till. Jag har t ex kokosmjöl eftersom J ibland får ett ryck och bakar LCHF muffins. Slutar det dyka upp muffins, åker mjölet ut. Men än så länge har det levererats en härlig ström av nybakat så mjölet stannar.

(av en helt outgrundlig anledningen en uppochner bild på hela mitt skafferi)

Frukost får inte vara med i schemat för den varieras knappt nåt i mitt hushåll. Ägg, morot, bröd, yoghurt, hallon, blåbär, smör och ost täcker hela kravet för tre personer.

Förutom att du slipper en salig oreda i skafferiet och märkliga burkar i kylen behöver du nu aldrig mer undra vad ni ska hitta på till middag. För vem har inte tröttnat på den konversationen?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar