torsdag 16 juni 2016

Sparar du eller sparar du?

Ofta talar vi om att spara oavsett om det handlar om den årliga semesterresan eller för vår pension. Jag menar att det förra snarare handlar om en uppskjuten konsumtion. Om du varje månad lägger undan 1000 kronor för att kunna åka på en semesterresa en gång om året så försvinner ditt sparande varje år till konsumtion. Om du däremot lägger undan 1000 kronor i månaden som en investering för att så småningom använda avkastningen till en årlig semesterresa går ditt sparande inte längre till konsumtion utan förblir ett sparande. Och ditt sparande genererar i sin tur en passiv inkomst som du antingen sparar eller konsumerar.

Canna från Sugar Mamma TV har ett kul experiment där hon sparar ihop en summa pengar och sen investerar i aktier för att hennes portfölj så småningom ska ge en årlig avkastning stor nog att köpa en märkeshandväska. Du kanske inte är torsk på handväskor men principen är intressant.

Själv har jag två typer av sparande. Ett sparkonto för en Japanresa jag gärna vill genomföra inom ett par år och därefter investeringar i fonder och aktier för att bygga en passiv inkomst.

Hur sparar du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar