tisdag 24 maj 2016

Älska dina pengar - omfamna en budget

Älska eller hata budget? Ont måste eller ljuvt nöje?

Budget var länge ett fruktat ord i mitt liv och då är jag ändå ekonom! Så jag kan tänka mig rysningarna andra får av tanken på hushållsbudgetering. Men behöver det verkligen vara så jobbigt? Ja, tänker du göra en budget a'la traditionellt kan det bli en rysare. Särskilt när du börjar uppskatta alla årskostnader som t ex bilservice (vem tänker frivilligt på en sån kostnad?) som ska läggas undan varje månad på ett konto där även sparande för semester och oförutsedda kostnader trängs.

Men med ett fett sparkonto behöver du inte bry dig om vad den framtida servicen kommer kosta, du behöver inte justera din budget och ditt sparande och när dagen för att punga ut stålarna kommer så svider det som fan men det är inte värre än så.

Tricket är att se till att det blir pengar över varje månad och sen inte röra dem! Två steg alltså.


  1. Spendera mindre än du tjänar.
  2. Ge fan i pengarna du sparat.


För att spendera mindre behöver du veta vad du lägger dina surt förvärvade slantar på. Du kan göra på två sätt här också.
Antingen tar du ut ett kontoutdrag för ca 6 månader och analyserar hur mycket du har spenderat på vad eller så dyker du rakt in och handlar ingenting förutom mat under en månad. Alla former av alkohol, tobak och godis räknas inte som mat, haha... nej inte take away kaffe heller ;)
Alternativ 1 är lite pyssligt men du kan inte gömma några kostnader för dig själv. Det är en brutalt ärlig bild som visar sig på kontot. Alternativ 2 är tuff om du har t ex tobaksbehov. Å andra sidan måste du lära dig att snabbt hindra dig själv från att handla något annat än mat och du får en slant över som bonus när månaden är slut.

Öppna sen ett sparkonto i en bank med insättningsgaranti och ränta, om du inte redan har det. Helst ska kontot ligga i en annan bank där du inte får tag på pengarna under minst ett dygn från din första shoppingimpuls. För över dina sparade pengar varje månad. Rör dem inte!

Rinse and repeat enligt ovan.

Ett par slutord om resor och annat kul du gärna vill spara till. Se inte detta som ett sparande utan en kostnad. Vill du åka till Thailand en gång om året så kostar det dig... inte vet jag... tretusen pix(?) i månaden. För över månadsvis till ett eget konto och som precis som ditt sparkonto hålls i en annan bank med kass åtkomst.

Vilka sätt har du för att spara pengar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar