torsdag 5 maj 2016

Baka och stek pannkakor på egen havremjölk

Strax innan sonen fyllde två konstaterade en specialist att ungen sannolikt hade mjölkallergi. Kul! *lägg in valfritt sarkastiskt uttal*

Jag hade ett antal sammanbrott i matbutiken och jag minns tydligast när jag bestämt att jag skulle fixa en marängtårta och upptäckte att marängbottnar innehåller inte ägg utan skummjölkspulver. Som tur var hade jag ett par riktigt härliga upptäckter också. Som att pannkakor är lika goda med havremjölk istället för vanlig komjölk.

På tal om havremjölk går det bra att göra egen och den är suverän i just pannkakor och att baka på.



Tumregeln är ca 2 dl havregryn på 1 liter vatten. Blanda (låt svälla om du har tid-jag glömmer jämt och det går bra det med) och mixa med stavmixer. Jag smög ner lite i sonens vanliga havremjölk men hans smaklökar avslöjade äktheten på nolltid! Jag som tänkte att nu slipper jag släpa hem 80% vatten för alltid men jag får nöja mig med att baka och steka pannkakor på min egna mjölk. Men det känns gött ändå för både sonen och hans kusin har utnämnt mina pannkakor till de bästa i hela världen.

Om du steker pannkakor och bakar ofta blir det också mycket billigare på det här sättet. Jämför kostnaden för 2 dl havregryn och 1 liter mjölk. Eller ännu dyrare... 1 liter havremjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar