torsdag 21 juli 2016

Betala dig själv först och bli rik


Släng alla räkningar obetalda och spendera allt på dig själv!

Kanske inte riktigt va? Men vad betyder det då och hur kan det göra dig rik?

Fiska upp räkningarna ur sopen och betala dem alla. Hur många av dem måste du betala för att livet ska fungera t ex hyra, räntor, mat och sånt? Hur många räkningar har du som du egentligen inte behöver som 150 tv-kanaler och x prenumerationer? Försök inte, resten av familjen behöver inte heller 150 tv-kanaler men du kan få ta en fajt när du säger upp avtalet. Om du inte lever som jag, ensamstående och enväldig härskare vad gäller hushållets utbud. Min son bytte dock ut sitt tv-tittande mot Youtube på mindre än en nanosekund så jag vet inte hur stor vinsten med mindre skärmtid egentligen blev.

Tillbaka till ämnet! Du har nu en hög med absolut nödvändiga räkningar och en hög med bra att ha räkningar. Betalar du det mesta elektroniskt gör du två kolumner på ett papper där du skriver in dina räkningar.

Kostnader som är bra att ha är sällan särskilt bra att ha. Säg upp den här typen av räkningar och använd pengarna för att betala dig själv. Köp tillgångar som kommer öka din förmögenhet över tid. Tillgångar är allt som skapar nya pengar in i hushållet. Hyreshus, aktier och fonder är tillgångar. Själv fokuserar jag på breda indexfonder som bas och därefter företag som ger en stabil direktavkastning.

Att betala dig själv är att spendera dina pengar på tillgångar som i sin tur tjänar pengar åt dig.

Den här taktiken tar tid, särskilt i svajiga tider som nu, men har historiskt visat sig vara långsiktigt lönsam. Enträgen vinner det här loppet.

Ett tillägg: Aktie- och fondhandel innebär alltid en risk så köp aldrig för mer än du har råd att avvara. Även i en nedgång så ska du klara dig och slippa sälja till förlust utan lugnt vänta in nästa höjning och/eller avkastning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar