söndag 3 juli 2016

Hur du kan minska tvätthögen med paretoprincipen

Paretos lag, även kallad paretoprincipen eller 80/20-regeln, är en empirisk regel där 20% av orsakerna står för 80% av verkan.

Det betyder att du kan slutföra en uppgift till 80% med 20% av arbetet och de resterande 20% av uppgiften kräver 80% av arbetet.



Så om det nu är så enkelt att vi bara behöver jobba 20% för att få klart 80%, varför gör vi inte det då? Jo, för att ofta känner vi inte till själva orsaken till vad uppgiften till 80% består av. Och det kluriga är att komma på det.

Du kanske tycker tvättkorgen är för full mest hela tiden och du kommer aldrig på vad som ska lagas till middag. Även en liten förändring skulle vara välkommet bara den är enkel, eller hur?

Låt oss titta närmare på tvättkorgen. Vad ligger i korgen? I vilket skick befinner sig kläderna i när de hamnar där? Alltså undantaget underkläder och strumpor. Vi ska inte bli äckliga här.

Häll ut hela korgen på golvet, bara gör det (ja förutom underkläder och strumpor, tillbaka med dem i korgen). Har klädesplagget fläckar åker den tillbaka i korgen, lägg den annars åt sidan så länge. Gå igenom alla kläder på samma sätt. Vad får du kvar? Luktar kläderna illa? Ner med dem i tvättkorgen. Vad du har kvar nu är kläder som kanske inte behöver tvättas, inte egentligen. Med vilket enkelt medel kan du förlänga användningstiden för 80% av kläderna som varken luktar illa eller har fläckar?

Varje dag hänger jag upp den här typen av kläder på galge och hänger luftigt, på en gardinstång, tvättställning eller liknande. Är de i riktigt fint skick åker de in i garderoben igen. Särskilt kläder i siden, ull och andra naturmaterial mår bra av vädras och gärna utomhus om möjlighet finns. Sen, innan jag använder dem nästa gång undersöker jag om de luktar lite eller har en fläck jag missat. Oftast fungerar de fint att användas igen men ibland åker de ner i tvättkorgen trots vädring.

Din bas är alltså kläder som ligger i tvättkorgen men som kanske inte behöver ligga där. 80% av kläderna kan antagligen användas igen med 20% arbete, d.v.s vädring. 20% av kläderna behöver tvättas och de orsakar då 80% av arbetet med att starta en maskin tvätt och allt som tillkommer jämfört vädring.

Den kortsiktiga fördelen är att du direkt får färre plagg att tvätta (duh!). Långsiktigt finns det också fördelar. Du behöver köpa tvättmedel mer sällan (pengaklirr), kläderna slits inte på samma sätt av vädring och håller längre (mera pengaklirr), och du belastar miljön mindre med vädring än tvätt (och bara den känslan är ju guld värd).

Hur har du löst arbetsuppgifter med minsta möjliga arbetsinsats?

Du kanske också gillar:
Varför mat i skafferiet blir stående och hur du får ordning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar