söndag 12 april 2015

Kan man förlora pengar man är skyldig?

För ett par dagar sedan kunde man läsa rubriken Vann "Biggest loser" - förlorade vinsten i Aftonbladet.

Vid närmare läsning handlade det om att vinnare, Robert Sanders, var skyldig 174 312 kronor i gamla skulder hos kronofogden. Kvar av vinsten... 688 kronor. Här vill jag ge lite heder till Robert som i artikeln talar om att det känns bra att pengarna han vunnit går till att han gör rätt för sig. Och det är inte hans attityd som bekymrar mig... Det är rubriksättning i Aftonbladet som är bekymret.

För på vilket sätt har Robert förlorat vinsten?

Nu är inte Aftonbladet ledande i god rubriksättning men är det inte ett rätt tidstypiskt tecken på hur vi betraktar skulder? Lyxfällan, på bästa sändningstid, dissekerar människors privatekonomi där skulderna talar sitt tydliga språk. En skuld är något man kan betala sen. När sen inträffar är lite luddigt men bara det inte är idag räkningen ska betalas så är allt gott.

Jag tycker inte att det är något fel i att ha en skuld rent generellt. Det har jag också. Men när vi släpper kontrollen över våra skulder, slutar äga våra skulder och betraktar pengar som betalar våra skulder som förlorade, då ligger vi risigt till.

För helt krasst, ett hem byggt på avbetalning, det hemmet tillhör IKEA, Mio eller den kreditkortsgivare du har en skuld hos.

Titta inte på grannens nya bil... titta på dennes skulder istället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar